SELF HEALING SUPERFOODS
  • Startpagina: Selfhealing superfoods nederlands

1/8/2021

De spijsvertering volgens de biologie (maag-darmstelsel)

0 Reacties

Read Now
 

De spijsvertering volgens de biologie
(maag-darmstelsel):

Foto
Door Margaretha den Dekker

Introductie over de functie van je spijsvertering:

Je spijsverteringsstelsel of maag-darmstelsel bestaat uit je mond, keel, slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm die samen koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen uit je voeding kunnen halen voor verder gebruik. Je kunt deze voedingsstoffen en energie halen uit groenten, granen, fruit, vlees, vis, eieren, peulvruchten, noten, zaden, kruiden en specerijen. De functie van je spijsvertering is dan ook het opbreken van je gegeten voedsel tot bruikbare voedingsstoffen en energie die je lichaam verder kan omzetten, verwerken en inzetten voor herstel en opbouw van je lichaamscellen, weefsels en vloeistoffen ook voor het warm kunnen houden van je lichaam en het opslaan van voedingstoffen en energie in tijden van ziekte en tekort. 

De spijsverteringsfunctie van je mond:

De spijsvertering van je voedsel begint in je mond. Tijdens het kauwen en proeven wordt een hap voedsel in je mond vermaalt en vermengd met je mond speeksel tot een zachtere en soepelere substantie. Je mond speeksel bevat namelijk een gladde glycoproteine (mucine) element die tijdens het kauwen de binnenkant van je mond beschermt en je voedsel bevochtigt om het doorslikken ervan aangenamer te kunnen maken. Daarnaast bevat je mond speeksel ook antibacteriële eigenschappen die bepaalde schadelijke bacteriën afkomstig van je voedsel onschadelijk kunnen maken. Verder bevat je mond speeksel ook enzymen (amylase) die de koolhydraten in je voedsel alvast kunnen opbreken in koolhydraat stukken.

De spijsverteringsfunctie van je keel en slokdarm:

Na het kauwen en proeven van een hap voedsel in je mond duwt je tong het voedsel in je keelholte. In je keelholte kan je voedsel doorgeslikt worden waarbij je luchtpijp wordt afgesloten en beschermd door je strotklepje zodat een hap voedsel in je slokdarm terecht kan komen. Je slokdarm geleidt via gladde spierbeweging je gegeten voedsel naar beneden zodat het in je maag terecht kan komen waarbij je maagklepje bij de opening van je maag voorkomt dat er maaginhoud vanuit je maag kan ontsnappen en weer terug in je slokdarm terecht kan komen.     
Foto

De spijsverteringsfunctie van je maag:

Wanneer je gegeten voedsel is aangekomen in je maag dan wordt het voedsel door je maag gekneed en vermengd met maagzuur tot een soepele brij. De epitheel cellen van je maagwand scheiden namelijk een maagzuur vloeistof af in je maag die de meeste schadelijke bacteriën in je gegeten voedsel onschadelijk kunnen maken en bepaalde verbindingen van je gegeten voedsel af kunnen breken. Daarbij bevat je maagzuur ook een enzym (pepsine), die het best werkt bij een lage PH of zure omgeving, die de eiwitten in je voedsel af kunnen breken in eiwit stukken. Vanwege de zuurtegraad van je maaginhoud bevat je maagwand ook epitheel cellen die een beschermende slijmlaag afgeven om vertering en beschadiging van je maagwand te kunnen voorkomen. Toch moet de binnenkant van je maagwand zich om de 3 dagen vernieuwen om in stand te kunnen worden gehouden.         
Foto

De spijsverteringsfunctie van je dunne darm:

Je dunne darmkanaal is meer dan 6 meter lang en bestaat uit je twaalfvingerige darm (duodenum), nuchtere darm (jejunum) en kronkeldarm (ileum). Wanneer je  gegeten voedsel vanuit je maag aankomt in je twaalfvingerige darm dan worden diverse verteringsenzymen en substanties aan je voedselbrij toegevoegd vanuit je alvleesklier, galblaas en dunne darmwand om verder te kunnen worden gemengd, gekneed en verteerd in de rest van je dunne darm kanaal. Aan de opening van je maag richting je dunne darm zit een sluitspier die telkens een klein beetje van je maagbrij in je dunne darm toelaat. Het duurt ongeveer 2 tot 6 uur na een gegeten maaltijd wanneer je maaginhoud volledig is overgebracht in je dunne darmkanaal.

De vertering van koolhydraten:
De vertering van koolhydraten begint in je mond door de aanwezigheid van amylase in je mond speeksel die je gegeten koolhydraten kan opbreken in koolhydraat stukken. Amylase werkt optimaal bij een zuurtegraad (pH) van 6.7 zodat dit enzym tijdelijk inactief is in je maag vanwege het maagzuur gehalte van je maag. Wanneer de opgebroken koolhydraten na je maag in je twaalfvingerige darm terecht zijn gekomen dan voegt je alvleesklier (pancreas) een alkaline vloeistof en nog meer amylase toe aan je darminhoud die de koolhydraat stukken in je dunne darm in kortere stukken kan opbreken (oligosaccharides). Vervolgens breken de enzymen van je dunne darmwand (isomaltase, maltase, sucrase, lactase en trehalase) de kortere koolhydraat stukken op in korte koolhydraat ketens die uiteindelijk door de epitheel cellen van je dunne darmwand kunnen worden opgenomen om via de haarvaten van je dunne darmwand naar je lever te kunnen worden vervoerd voor verder gebruik.

De vertering van eiwitten:
De vertering van eiwitten begint in je maag door de aanwezigheid van pepsine in je maagzuur die de eiwitten in je voedsel kunnen afbreken in eiwit stukken. Wanneer de opgebroken eiwitten na je maag in je twaalfvingerige darm terecht zijn gekomen dan voegt je alvleesklier diverse inactieve enzymen (trypsine, chymotrypsine, carboxypeptidase) toe aan je darminhoud die door bepaalde enzymen van je dunne darm wand (enteropeptidase) kunnen worden geactiveerd zodat de eiwit stukken opgebroken en verteert kunnen worden tot opneembare aminozuren. De aminozuren kunnen dan door de epitheel cellen van je dunne darmwand worden opgenomen om via de haarvaten van je dunne darmwand naar je lever te kunnen worden vervoerd voor verder gebruik.

De vertering van vetten:
De vertering van vetten in je voedsel begint in je twaalfvingerige darm doordat je lever, via je galblaas, gal zouten afgeeft aan je gegeten voedsel die de aanwezige vetten kunnen vermengen met de vloeistof vanuit je voedselbrij in de vorm van kleine vet druppels. Vervolgens splitsen bepaalde enzymen (lipase) van je dunne darmwand de kleine vet druppels op in opneembare vet moleculen om uiteindelijk te kunnen worden opgenomen door de epitheel cellen van je dunne darm wand om via de lymfe vaten van je darmwand verder te kunnen worden vervoerd naar je lymfe systeem.
Foto
Foto

De spijsverteringsfunctie van je dikke darm:

Je dikke darm kanaal is ongeveer 1,5 meter lang en bestaat uit je blinde darm, colon en endeldarm. Tussen je dunne en dikke darm zit een sluitspier die de darminhoud vanuit je dunne darm gedeelte richting je dikke darm geleidelijk toelaat. Alhoewel de meeste her opname van het water uit je darminhoud in je dunne darm gedeelte plaatsvindt (tegelijkertijd met de opname van voedingsstoffen uit je voedselbrij) is de hoofdfunctie van je dikke darm de her opname van water en zouten uit je darminhoud. Wanneer  darminhoud terechtkomt in je dikke darm gedeelte dan zullen de spieren van je dikke darmwand je darminhoud verder kneden en masseren om de opname van water en zouten door de bloedvaten van je dikke darmwand te kunnen bevorderen en stimuleren. De inhoud van je dikke darm bestaat vooral uit afvalproducten van voorgaande spijsverteringsprocessen, spijsverteringssappen en onverteerde voedselresten. De onverteerde voedselresten kunnen door de aanwezigheid van je dikke darm bacteriën (darmflora) gedeeltelijk verder worden afgebroken waarbij diverse darmgassen vrijkomen die in een gezonde toestand meestal vrijwel reukloos je lichaam kunnen verlaten. Naast het afbreken van voedselresten maken de bacteriën in je darmen ook diverse vitamines aan zoals vitamine K (fylochinon), vitamine B1 (thiamine), vitamine B5 (pantotheenzuur), vitamine B6 (pyridoxine), vitamine B8 (biotine), vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12 (cobalamine) deze zijn bij belangrijke processen in je lichaam betrokken. Vervolgens zullen de overgebleven afvalproducten, voedselresten en bacteriën ongeveer 12 tot 24 uur in je dikke darm verblijven om door een aantal stevige samentrekkingen van je dikke darmwand, die meestal door het eten van een maaltijd via je zenuwstelsel worden gestimuleerd, in je endeldarm terecht komen om uiteindelijk met je ontlasting via je anus uit je lichaam te kunnen worden verwijderd en losgelaten.               
Foto
Foto

Natuurlijke voeding en leefstijltips om de spijsverteringsfunctie van je maag-darmstelsel te kunnen stimuleren en ondersteunen:

* Deze natuurlijke voeding en leefstijl tips zijn geen vervanging van een medische behandeling of medisch advies wel een mooie aanvulling om je lichaam te kunnen ondersteunen in het verhelpen en voorkomen van bepaalde gezondheid en welzijnsklachten.

1. Neem je tijd en ruimte voor het goed kauwen en proeven van je voedsel:
Je spijsvertering begint in je mond door je voedsel goed te kauwen en te vermengen met je mond speeksel ter voorbereiding op het volgend verteringsproces van je maag-darmstelsel. Neem dan ook ruim de tijd en gelegenheid in het goed kauwen van je voedsel voordat je een hap eten doorslikt. Naast het goed kauwen is het ook belangrijk voor de kwaliteit van je spijsvertering om je voedsel goed te proeven qua smaak, geur en textuur omdat tijdens het zien, ruiken en proeven van voedsel bepaalde processen in je lichaam en je zenuwstelsel worden aangezet zoals bijvoorbeeld het ervaren van een goed gevoel door het eten van zoete voedingsmiddelen en het stimuleren van je spijsverteringsprocessen en de samentrekking van je dikke darmwand tijdens en na het eten van voedsel.

2. Zorg voor voldoende vocht en vezel inname via je voeding:
Vocht inbrengende natuurlijke voedingsmiddelen zoals gekookte granen, zoete groenten en fruit met name in de vorm van pappen, soepen en stoofgerechten helpt je ontlasting vochtig genoeg te houden voor een soepelere darmbeweging. De aanwezigheid van natuurlijke vezels in je voeding die je bijvoorbeeld kunt vinden in volkoren granen, noten, zaden en groenten stimuleren je darmbewegingen door het prikkelen van je darmwand voor een betere stoelgang.

3. Zorg voor een diepe in en uit ademhaling:
Je spijsverteringskanaal heeft voldoende zuurstof nodig om je voedsel optimaal te kunnen verteren en de voedingsstoffen uit je voeding op te kunnen nemen. Daarnaast komen tijdens het verteren van voedsel diverse darmgassen vrij in je lichaam. Door middel van een diepe in en uit ademhaling kun je je lichaam en spijsvertering voorzien van voldoende zuurstof en een betere afvoer van darmgassen uit je lichaam. Ook via een diepe in en uit ademhaling kun je je buik een interne massage geven om de spijsverteringsorganen in je buik en je darmbewegingen te kunnen stimuleren.

4. Geef je buik een rustgevende of stimulerende massage:
Door je buik  een rustgevende of stimulerende massage te geven kun je je spijsverteringsorganen op een kalmerende of juist activerende manier stimuleren van buitenaf. Het eenvoudig wrijven met je handen over je buik eventueel met wat warme massage olie in een cirkelvormige beweging zou al voldoende moeten zijn. Probeer ook aan te voelen of je buik behoefte heeft aan een rustgevende of juist stimulerende massage. Zachte en langzamere bewegingen met je handen over je buik geven je meer een rustgevende werking en diepe en intensievere bewegingen met je handen over je buik geven je juist meer een stimulerende werking op je spijsverteringskanaal.

5. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en ontspanning:
Voldoende lichaamsbeweging zorgt voor een betere circulatie van bloed en energie in je lichaam zodat voedingsstoffen en energie beter in je lichaam kunnen worden vervoerd en afvalstoffen en oude energie beter uit lichaam kunnen worden afgevoerd. Wanneer je dan ook zorgt voor voldoende ontspanning dan geef je je lichaam en je zenuwstelsel (vooral je parasympathisch zenuwstelsel) meer de ruimte en gelegenheid om beter te kunnen ontspannen zodat de vertering van je voedsel, de opname van voedingsstoffen uit je voedsel en het verwijderen en loslaten van afvalstoffen en darmgassen uit je lichaam je gemakkelijker en aangenamer kunnen verlopen.
Klik hier voor de spijsvertering vanuit de traditionele Chinese geneeskunde
Binnenkort te lezen:
Klik hier voor de spijsvertering vanuit de Ayurveda

* Heb je een vraag  over het helend effect van natuurlijke voeding en leefstijl voor een gezonde spijsverteringsfunctie van je maag-darmstelsel? Stuur me dan je vraag naar: margaretha@selfhealingsuperfoods.com

* Heb je behoefte aan een persoonlijk consult voor meer inzicht in de oorzaken en oplossingen van je gezondheid en/of welzijnsklachten? Met praktische natuurlijke voeding en leefstijltips? Afgestemd op jouw lichaamstype en leefsituatie? Klik dan hier voor meer informatie en aanmelding.

Bedankt voor het lezen en delen van dit artikel:

Share

0 Reacties



Laat een antwoord achter.

Details
    Foto

    Margaretha den Dekker

    Ing./bas biomedical engineering,
    Ervaring in oosterse vechtsporten,
    buikdanseres en natuurliefhebber.
    "Ik haal mijn helende kennis en wijsheid uit mijn lichaam en de natuur en
    zet natuurlijke voeding en leefstijl in als mijn medicijn."

    Archieven

    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020

    Categorieën

    Alles

    RSS-feed

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.
  • Startpagina: Selfhealing superfoods nederlands